Επίδομα Μητρότητας Μη Μισθωτών

1Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) για τις άμεσα ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες του e-ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ και με εργόσημο ΟΓΑ);

Για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) στις παραπάνω ασφαλισμένες που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ και με εργόσημο ΟΓΑ), απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα.

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

2Ποια είναι η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) στις μη μισθωτές ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ;

Οι ασφαλισμένες μη μισθωτές του e-ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΓΑ και με εργόσημο ΟΓΑ) υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της υπηρεσίας «Ηλεκτρονική Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας»

Για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  •     Ληξιαρχική πράξη γέννησης (αντλείται μέσω διασύνδεσης ή επισυνάπτεται ως αρχείο PDF).
  •     Εάν η αιτούσα είναι υπήκοος κράτους-μέλους της ΕΕ, καταχωρεί τον αριθμό της άδειας παραμονής της ή επισυνάπτει φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης εγγραφής πολίτη της ΕΕ ή δελτίου μόνιμης διαμονής.
  •     Αν η αιτούσα είναι υπήκοος τρίτης χώρας, καταχωρεί τον αριθμό της άδειας διαμονής της, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ.
     

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

3Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της αίτησης;

Το αίτημα για χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) υποβάλλεται από την ασφαλισμένη έως οκτώ (8) μήνες από την ημερομηνία τοκετού.

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

4Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης, πού μπορώ να υποβάλω ένσταση;

Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης, μπορείτε να υποβάλετε ένσταση ενώπιον της αρμόδιας Διοικητικής Επιτροπής του e-ΕΦΚΑ. Η ένσταση πρέπει να υποβληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης, στην Τοπική Διεύθυνση που εξέδωσε την απόφαση.

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

5Για πόσο χρονικό διάστημα επιδοτείται η μητρότητα;

Α. Οι άμεσα ασφαλισμένες του  τ. ΟΑΕΕ/e-ΕΦΚΑ, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Β. Οι αυτοαπασχολούμενες άμεσα ασφαλισμένες του τ. ΕΤΑΑ/e-ΕΦΚΑ, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Γ. Οι άμεσα ασφαλισμένες του τ. ΟΓΑ/ e-ΕΦΚΑ και με εργόσημο τ. ΟΓΑ, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας άπαξ επίδομα μητρότητας.

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

6Έχω υποβάλλει αίτηση. Πότε θα πληρωθώ;

Τα επιδόματα μητρότητας πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό της δικαιούχου, σύμφωνα με τον Προγραμματισμό για την Πληρωμή Παροχών σε Χρήμα έτους 2024.  

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

7Σε περίπτωση υιοθεσίας με δικαστική απόφαση, πότε αρχίζει το μεταγενέθλιο τμήμα μητρότητας για τη μη μισθωτή ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ και πού κατατίθεται το σχετικό αίτημα;

Το αίτημα υποβάλλεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση. Μπορείτε να τη βρείτε μέσω της υπηρεσίας «Μάθε που ανήκεις» 

Ως ημερομηνία έναρξης του μεταγενέθλιου τμήματος μητρότητας στις περιπτώσεις υιοθεσίας με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου θεωρείται η επομένη ημέρα μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών από την επίδοση της δικαστικής απόφασης στον Εισαγγελέα για την άσκηση έφεσης, εφόσον δεν έχει ασκηθεί έφεση. Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισης της εργαζόμενης και το τέκνο δεν έχει υπερβεί το 8ο έτος της ηλικίας του.

Στις περιπτώσεις υιοθεσίας με απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, απαιτείται απόφαση ελληνικού δικαστηρίου προκειμένου η απόφαση του αλλοδαπού δικαστηρίου να έχει ισχύ στο έδαφος της ελληνικής Δημοκρατίας (άρθρα 323, 780 και 905 ΚΠολΔ).

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

8Σε περίπτωση υιοθεσίας με τοποθέτηση ανηλίκου τέκνου σε θετή οικογένεια με σκοπό την υιοθεσία, πότε αρχίζει το μεταγενέθλιο τμήμα μητρότητας για τη μη μισθωτή ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ και πού κατατίθεται το σχετικό αίτημα;

Το αίτημα υποβάλλεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση. Μπορείτε να τη βρείτε μέσω της υπηρεσίας «Μάθε που ανήκεις»  


Ως ημερομηνία έναρξης του μεταγενέθλιου τμήματος μητρότητας στις περιπτώσεις υιοθεσίας με τοποθέτηση ανήλικου τέκνου σε θετή οικογένεια με σκοπό την υιοθεσία θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σχετική βεβαίωση της Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισης της εργαζόμενης και το τέκνο δεν έχει υπερβεί το 8ο έτος της ηλικίας του.

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

9Είμαι Μη Μισθωτή. Είναι υποχρεωτική η αποχή μου από την επαγγελματική μου δραστηριότητα κατά την περίοδο Κυοφορίας - Λοχείας;

Δεν απαιτείται η παύση της επαγγελματικής δραστηριότητας για τη χορήγηση της παροχής στις ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)

10Σε περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας, τι δικαιολογητικά απαιτούνται και πού κατατίθεται η αίτηση;

Οι δικαιούχες μπορούν να λάβουν το επίδομα μητρότητας-λοχείας για δύο μήνες, εφόσον διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα  και κατατεθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.    Δικαστική απόφαση, η οποία να επιβεβαιώνει την παρένθετη μητρότητα.
2.    Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου.
Το αίτημα και η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ. Μπορείτε να τη βρείτε μέσω της υπηρεσίας 
«Μάθε που ανήκεις»  

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/11/2024)