Επίδομα Ασθενείας Μισθωτών

1Τι είναι το επίδομα ασθενείας;

Ο e-ΕΦΚΑ χορηγεί επίδομα ασθενείας στους άμεσα μισθωτούς ασφαλισμένους μετά τη διαπίστωση της ανικανότητας για εργασία, η οποία δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, και εφόσον  απουσιάζει  από την εργασία του.

Η ανικανότητα  προσέλευσης προς εργασία ένεκα ασθενείας, η οποία βεβαιώνεται με γνωμάτευση των αρμόδιων υγειονομικών οργάνων.

Το επίδομα ασθενείας  καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των ενταχθέντων  Φορέων, Τομέων, Κλάδων και Λογαριασμών και έως την έκδοση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών  του e-ΕΦΚΑ.

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

 

 

 

2Ποιοι μισθωτοί δικαιούνται επίδομα ασθενείας ;

Οι μισθωτοί ασφαλισμένοι των παρακάτω ενταχθέντων φορέων στον e - ΕΦΚΑ :

  • τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
  • τ. ΤΑΞΥ,
  • τ. ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ – ΤΣΑΥ) μόνο οι έμμισθοι ασφαλισμένοι δια του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
  • τ.ΤΑΥΤΕΚΩ (ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, ΤΑΠ-ΗΛΠΑΠ, ΤΑΠΕΤΕ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ, ΤΑΠΑΕ – Εθνική Ασφαλιστική),
  • ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ΤΑΙΣΥΤ, ΤΣΕΥΠ, ΤΑΤΤΑ) προσοχή: μόνο οι μισθωτοί που δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΔΟΕΑΠ.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

3Πόσος χρόνος ασφάλισης απαιτείται για να δικαιωθώ επίδομα ασθενείας;

Περιορισμό χρόνου ασφάλισης απονομής επιδόματος ασθενείας θέτουν οι κανονισμοί  παροχών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΤΑΞΥ:

 

Οι μισθωτοί ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - τ. ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ – ΤΣΑΥ): θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 120 τουλάχιστον ημέρες εργασίας είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε το προηγούμενο 15μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 15μήνου.

Οι μισθωτοί ασφαλισμένοι του τ. ΤΑΞΥ: θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 100 τουλάχιστον ημέρες εργασίας είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε το προηγούμενο 15μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 15μήνου.

Στους υπόλοιπους εντασσόμενους φορείς απαιτείται το δικαίωμα της ασφαλιστικής ικανότητας.

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

 

4Ποιές μέρες ασθενείας επιδοτούνται?

Η καταβολή του επιδόματος λόγω ασθενείας για τους ασφαλισμένους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, αρχίζει από την τέταρτη ημέρα ασθένειας εφόσον έχει εκδοθεί σχετική ιατρική γνωμάτευση από το αρμόδιο υγειονομικό όργανο.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 11/07/2023)

5Πόσες ημέρες επιδότησης δικαιούμαι ετησίως;

  • Οι μισθωτοί  ασφαλισμένοι  του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούνται: έως 182 ημέρες (για την ίδια ή διαφορετικές παθήσεις εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους) ή έως 360 ή έως 720 ημέρες για την ίδια πάθηση.
  • Οι μισθωτοί  ασφαλισμένοι  του τ. ΤΑΞΥ δικαιούνται : έως 182 ημέρες (για την ίδια ή διαφορετικές παθήσεις εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους) ή έως 360 ημέρες για την ίδια πάθηση. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος πάσχει από  φυματίωση μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι 360 ημέρες με 100 ημέρες εργασίας το προηγούμενο έτος.
  • Οι  ασφαλισμένοι του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ δικαιούνται : έως 180 ή έως 360 ημέρες σε περιπτώσεις Νευροψυχικές, φυματίωση, καρκίνο, καρδιοπάθεια ή εργατικό ατύχημα εφόσον δεν λαμβάνουν από τον εργοδότη πλήρεις αποδοχές.
  • Οι  ασφαλισμένοι  του τ. ΤΑΠ-ΗΣΑΠ/ΤΑΥΤΕΚΩ δικαιούνται : έως 4 μήνες, με δικαίωμα παράτασης  επιπλέον δύο μηνών  το ίδιο ημερολογιακό έτος ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ.
  • Οι ασφαλισμένοι του τ. ΤΑΠ-ΗΛΠΑΠ/ΤΑΥΤΕΚΩ δικαιούνται:  έως 300 ημέρες με κλιμακωτή αποζημίωση.
  • Οι ασφαλισμένοι του τ. ΤΑΠΑΕ – Εθνική Ασφαλιστική / ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ / ΤΑΠΕΤΕ του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ δικαιούνται: έως 180 ημέρες το ίδιο ημερολογιακό έτος.

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

 

6Ποια είναι η ημερήσια αποζημίωση ασφαλισμένης-ου, τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ?

Το 50% του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία ανήκει ο ασφαλισμένος, βάσει του μέσου όρου αποδοχών των τριάντα (30) τελευταίων ημερών εργασίας του προηγουμένου της αναγγελίας της ανικανότητας προς εργασία ημερολογιακού έτους.

Προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε  προστατευόμενο μέλος οικογένειας του δικαιούχου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ανώτερο του εκάστοτε ισχύοντος τεκμαρτού ημερομισθίου της 8ης ασφαλιστικής κλάσης, ούτε  του 70% του ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης βάση της οποίας υπολογίζεται το επίδομα.

Κατ` εξαίρεση, για τις πρώτες δεκαπέντε (15) ημέρες αποχής από την εργασία λόγω ασθενείας, το ποσό του επιδόματος με τις προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, ισούται με το 50% του  καθοριζόμενου ποσού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ανώτερο του τεκμαρτού   ημερομισθίου της 3ης ασφαλιστικής  κλάσης, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, ούτε και του 35% του ημερομίσθιου της ασφαλιστικής κλάσης  με  την  οποία υπολογίζεται  το επίδομα.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 14/02/2024)

7Ποια διαδικασία πρέπει να κάνω για να δικαιωθώ επίδομα ασθενείας ;

Εφόσον ο συμβεβλημένος ιατρός, σας έχει χορηγήσει ηλεκτρονική γνωμάτευση αναρρωτικής άδειας,  και  είστε κάτοχος κωδικών Taxis-Net μπορείτε  να υποβάλλετε εντός οκτώ μηνών ηλεκτρονική  αίτησή ακολουθώντας τις οδηγίες του Εγχειριδίου Χρήσης που είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική σελίδα του e-ΕΦΚΑ.

https://www.efka.gov.gr/el/epidoma

Οδηγίες Χρήσης για τον ασφαλισμένο

https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2022-11/epid-asth-manual-asf-18112022_0.pdf

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

 

8Πόση προθεσμία έχω για να υποβάλω αίτηση χορήγησης επιδόματος ασθενείας;

Η αίτηση χορήγησης παροχών σε χρήμα είναι εμπρόθεσμη εάν υποβληθεί  εντός οκτώ μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της ιατρικής γνωμάτευσης στο σύστημα ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

 

9Ποιοι γιατροί διαπιστώνουν ανικανότητα για εργασία ;

Οι γιατροί οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

10Ο ιδιώτης γιατρός μου χορήγησε αναρρωτική άδεια με χειρόγραφη γνωμάτευση. Υπάρχει πρόβλημα για τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας;

 Για χορήγηση επιδόματος ασθενείας, γίνονται δεκτές οι ιατρικές βεβαιώσεις– γνωματεύσεις οι οποίες εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής  Συνταγογράφησης της εταιρείας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).   Χειρόγραφες γνωματεύσεις γίνονται προσωρινά δεκτές μόνο από Κρατικά Νοσοκομεία.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

11Σε ποιες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι παραπέμπονται σε Υγειονομική Επιτροπή ;

Οι ασφαλισμένοι παραπέμπονται σε Υγειονομική Επιτροπή εάν οι μέρες ανικανότητας για εργασία υπερβαίνουν τις 15 ημέρες  από τον  θεράποντα ιατρό, ή τις 30 ημέρες μετά από νοσηλεία (μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους).

Βάσει των κείμενων διατάξεων, ο e-ΕΦΚΑ περιορίζεται μόνο ως προς τη παραπομπή των ασφαλισμένων στις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές και όχι προς το χρόνο εξέτασης και έκδοσης της απόφασης από τα Αρμόδια Υγειονομικά Όργανα (ΑΥΕ-ΒΥΕ).

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

 

12Πότε λήγει η ανικανότητα για εργασία;

Η ανικανότητα για εργασία λήγει την ημέρα που ορίστηκε από το Αρμόδιο Υγειονομικό Όργανο αρχικά (ΑΥΕ ή ΒΥΕ)  ή μετά από παράταση ή κατά την ημέρα ανάληψης εργασίας από τον ασφαλισμένο. Σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης από την εργασία διακόπτεται το επίδομα ασθενείας.

(Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023)

13Είμαι επιδοτούμενος  λόγω ασθένειας. Δικαιούμαι δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων;

Δικαιούχοι του Δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων είναι οι επιδοτούμενοι για  ασθένεια ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ από την 25η Δεκεμβρίου μέχρι και την παραμονή του Πάσχα και από την ημέρα του Πάσχα μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου κάθε έτους αντίστοιχα.

(Τελευταία Ενημέρωση: 14/07/2023)

14Ποια είναι η  διαδικασία για να αιτηθώ  το  Δώρο Πάσχα/ Χριστουγέννων;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε  στην Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ  του τόπου κατοικίας σας προκειμένου να  υποβάλετε σχετικό αίτημα.

(Τελευταία Ενημέρωση: 14/07/2023)

15Πόση προθεσμία έχω για να υποβάλω αίτηση χορήγησης δώρου Πάσχα/ Χριστουγέννων;

Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι 8 μήνες από την ημερομηνία έναρξης καταβολής του Δώρου. 

Η έναρξη καταβολής  του Δώρου Εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων ορίζεται αντίστοιχα η δέκατη ημέρα πριν από την ημέρα του Πάσχα και η 16η Δεκεμβρίου κάθε έτους. 
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 14/07/2023)

16Έχω υποβάλλει αίτηση. Πότε θα πληρωθώ;

Α) Τα επιδόματα ασθενείας των ασφαλισμένων τ. ΙΚΑ και τ.ΤΑΞΥ πιστώνονται στον τραπεζικό  λογαριασμό των δικαιούχων σύμφωνα με τον Προγραμματισμό για την Πληρωμή Παροχών σε Χρήμα έτους 2024

Β) Τα επιδόματα ασθενείας των ασφαλισμένων  των ενταχθέντων φορέων στον e - ΕΦΚΑ:
• τ.ΤΑΥΤΕΚΩ (ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, ΤΑΠ-ΗΛΠΑΠ,ΤΑΠΑΕ – Εθνική Ασφαλιστική),
• ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ΤΑΙΣΥΤ, ΤΣΕΥΠ, ΤΣΕΥΠΘ, ΤΑΤΤΑ) προσοχή: μόνο οι μισθωτοί που δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΔΟΕΑΠ.
πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της απόφασης από το Τμήμα Εκκαθάρισης και Πληρωμής Επιδομάτων Ασθενείας .

(Τελευταία Ενημέρωση: 09/02/2024)

17Μπορώ να παρακολουθώ την πορεία της αίτησης μου;

Ο έλεγχος της πορείας της αίτησης σας μπορεί να γίνεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Ηλεκτρονική Αίτηση Επιδόματος Ασθένειας/Ατυχήματος» με τους κωδικούς taxis net στο πεδίο Ευρετήριο των αιτήσεων και έπειτα Λίστα αιτήσεων επιδόματος ασθενείας.

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 04/06/2024)

18Μπορώ να ακυρώσω την αίτηση μου;

Με προϋπόθεση ότι η αίτηση σας  είναι ακόμα σε κατάσταση «Σε Επεξεργασία», έχετε τη δυνατότητα να την ακυρώσετε. Αφού εντοπίσετε την αίτηση που επιθυμείτε  από το ευρετήριο των αιτήσεων, επιλέγετε πάνω στον Κωδικό Αίτησης. Με την ενέργεια αυτή, εμφανίζεται η οθόνη με την σύνοψη της αίτησης που έχετε πραγματοποιήσει. Κάτω δεξιά είναι διαθέσιμη η επιλογή «Ακύρωση Αίτησης». Εάν επιλέξετε «Ακύρωση», ολοκληρώνεται η ακύρωση της αίτησης και λαμβάνετε κατάσταση Ακυρωμένη.


(Τελευταία Ενημέρωση: 04/06/2024)

19Μπορώ να διακόψω την αναρρωτική μου άδεια; Ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία;

Σε περίπτωση επιστροφής στην εργασία σας πριν το τέλος του διαστήματος που έχει βεβαιώσει ο θεράπων ιατρός στην ηλεκτρονική γνωμάτευση σύμφωνα με το άρθρο 77 του ν.4826/2021 θα πρέπει να υποβάλετε Υπεύθυνη Δήλωση, την οποία μπορείτε να κάνετε και μέσω e-gov στην οποία θα αναφέρετε την ακριβή ημέρα διακοπή της άδειας και ανάληψη της εργασίας, και θα την αποστείλετε είτε ηλεκτρονικά  είτε θα την υποβάλλετε  στην Τοπική Διεύθυνση του Τόπου κατοικίας σας. Μπορείτε να τη βρείτε μέσω της υπηρεσίας «Μάθε που ανήκεις». 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2024)

20Είμαι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος. Μπορώ να αιτηθώ επίδομα ασθενείας από τον e-ΕΦΚΑ;

Ο e-ΕΦΚΑ δεν χορηγεί επίδομα ασθενείας σε μόνιμους υπαλλήλους  του Δημοσίου . Σε περίπτωση που είστε ασθενής ή χρειάζεστε να αναρρώσετε, σύμφωνα με τα άρθρα 52, 54-56 του «Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ» ν. 3528/2007 (Α΄ 26) χορηγείται αναρρωτική άδεια με αποδοχές από την Υπηρεσία σας. 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2024)

21Είμαι εργαζόμενος σε δημόσιο φορέα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Μπορώ να αιτηθώ επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ ή να αιτηθώ το αίτημα στην υπηρεσία μου;

 

Ως εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε φορείς του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού έχετε τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά της αίτησης χορήγησης αναρρωτικής άδειας εντός οκτώ μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της πάθησης σας μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Αίτηση Επιδόματος Ασθένειας/Ατυχήματος». Στην συνέχεια ο εργοδότης εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία για την χορήγηση του επιδόματος και βεβαιώνει την περίοδο αποχής του εργαζόμενου από την εργασία του.

(άρθρα 14 και 15 του ν.4670/2020 (Α’ 43),αριθ.οικ.49876/14967 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 5497/14-12-2020)

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2024)

 

22Είμαι συνταξιούχος και εργάζομαι ως μισθωτός. Μπορώ να κάνω αίτημα για επίδομα ασθενείας;

Για την χορήγηση του επιδόματος ασθενείας σε συνταξιούχο και παράλληλα εργαζόμενο ελέγχονται  εάν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις των άρθρων 35 και 38 του ΑΝ 1846/1951, ήτοι 120 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο μη συνυπολογιζομένων των ημερών εργασίας του τελευταίου ημερολογιακού τριμήνου του δεκαπεντάμηνου του αμέσως προηγούμενου της αναγγελίας της ασθένειας και εφόσον απείχε από την εργασία του. 

 

Το χρονικό διάστημα για την θεμελίωση του δικαιώματος χορήγησης του επιδόματος ασθενείας δεν θα πρέπει να έχει υπολογιστεί για την θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2024)