1Υπέβαλα την αίτηση μέσω του gov.gr, τι πρέπει να κάνω τώρα για την κατάρτιση του Ιατρικού Εισηγητικού μου Φακέλου;
Μετά την υποβολή της αίτησης ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα κατάρτισης του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό της επιλογής του (είτε δημοσίου, είτε ιδιώτη), ο οποίος θα συμπληρώσει ηλεκτρονικά τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο (ΙΕΦ) μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης .
Ο Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος, περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του αξιολογούμενου, τις γνωματεύσεις ιατρών, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στοιχεία νοσηλειών, στοιχεία ιατρικών πράξεων και ό,τι άλλο στοιχείο κρίνεται πως θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ορθής γνώμης από την Υγειονομική Επιτροπή. Θα πρέπει αυτά να τα προσκομίσετε στον ιατρό σας.
Προσοχή: Θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να οριστικοποιήσει τον ΙΕΦ εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης, άλλως η αίτηση θα απορριφθεί και θα πρέπει να κάνετε εκ νέου αίτηση.
Καθώς, η πλατφόρμα για τον ιατρικό εισηγητικό φάκελο υποστηρίζεται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., μπορεί ο γιατρός σας για ό,τι προκύψει να επικοινωνήσει με την ΗΔΙΚΑ στο e-mail hd@idika.gr
Ο θεράπων ιατρός σας, μπορεί κατά την ιατρική του κρίση, να δηλώσει ότι βρίσκεστε σε αδυναμία προέλευσης στο ΚΕΠΑ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δηλώσει και την διεύθυνση στην οποία θα βρίσκεστε, για να σας επισκεφθεί εκεί η Υγειονομική Επιτροπή (αξιολόγηση κατ’ οίκον).
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
2Πώς μπορώ να μάθω αν ο θεράπων ιατρός οριστικοποίησε τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο;
Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δείτε τον Ιατρικό Εισηγητικό σας Φάκελο ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επίσης, όταν ο θεράπων ιατρός οριστικοποιήσει τον ΙΕΦ, λαμβάνετε sms στο κινητό σας.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
3Έχω περισσότερες από μία παθήσεις. Τι πρέπει να κάνω;
Για κάθε πάθηση συντάσσεται διαφορετικός φάκελος. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από τον ιατρό της κύριας πάθησής σας. Ως κύρια χαρακτηρίζεται η πάθηση που αποτελεί την κύρια αίτια αναπηρίας. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό της κύριας πάθησής σας ότι θα απευθυνθείτε και σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Ακολούθως θα επισκεφθείτε τους ιατρούς των λοιπών παθήσεών σας και ο καθένας από αυτούς θα ετοιμάσει τον δικό του Ειδικό Εισηγητικό Φάκελο. Όταν ολοκληρώσουν όλοι οι ιατροί τους φακέλους τους, θα ενημερώσετε σχετικώς τον ιατρό της κύριας πάθησης για να οριστικοποιήσει το σύνολο των φακέλων.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
4Πώς μπορώ να δω τον ιατρικό εισηγητικό μου φάκελο;
Μπορείτε τότε να δείτε τον εισηγητικό φάκελο, επισκεπτόμενοι ηλεκτρονικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να ελέγξετε την ορθότητα και την πληρότητά του.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
5Εντόπισα ότι έχει γίνει λάθος στον ιατρικό εισηγητικό φάκελό μου. Για παράδειγμα, δεν έχει προστεθεί η συνυπάρχουσα πάθησή μου από το γιατρό. Μπορώ να κάνω κάτι;
Ο γιατρός της κύριας πάθησής σας μπορεί να κάνει αλλαγές στον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο (ΙΕΦ) εντός δέκα (10) ημερών από την οριστικοποίησή του από τον ίδιο.
Μετά το πέρας των δέκα (10) ημερών γίνεται μετάπτωση της αίτησης και του ΙΕΦ στο σύστημα του ΚΕΠΑ. Άπαξ και γίνει η μετάπτωση στο σύστημα του ΚΕΠΑ, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στον εισηγητικό φάκελο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε την αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ και να προβείτε σε «παραίτηση» από την εν λόγω αίτηση και να υποβάλλετε εκ νέου ηλεκτρονική αίτηση και Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
6Έχω αναπηρία εφ’ όρου ζωής και θέλω να πιστοποιηθώ για νέα πάθηση. Πρέπει να φτιαχτεί εισηγητικός φάκελος και για την αναπηρία για την οποία έχω ήδη πιστοποίηση που ισχύει εφ’ όρου ζωής;
Παθήσεις, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί ως μη αναστρέψιμες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και για τις οποίες το χορηγούμενο ποσοστό αναπηρίας έχει χαρακτηριστεί επ’ αόριστον, δεν επαναξιολογούνται και δεν υποβάλλεται εκ νέου εισηγητικός φάκελος, εκτός εάν πρόκειται για επιδείνωση της πάθησης και υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησής της για απόδοση αυξημένου ποσοστού αναπηρίας.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
7Έχω κάνει αίτημα αναθεώρησης. Χρειάζεται εισηγητικός φάκελος;
Όχι.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
8Θα πρέπει να προσκομίσω και στο ΚΕΠΑ τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο και τα ιατρικά δικαιολογητικά μου;
Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο, ούτε τα δικαιολογητικά που περιέχονται σε αυτόν.
Επισημαίνουμε ότι, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του νέου συστήματος, τυχόν ιατρικά δικαιολογητικά που δεν δύνανται να αναρτηθούν ψηφιακά στην πλατφόρμα του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου, θα μπορούν να προσκομίζονται και παρατίθενται από τον ασθενή, σε πρωτότυπη μορφή, στην υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)
9Ο αξιολογούμενος απεβίωσε μετά την οριστικοποίηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Τι γίνεται με τη διαδικασία αξιολόγησης;
Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας στα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και αποβιώσει ο αξιολογούμενος μετά την οριστικοποίηση του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου του, η διαδικασία αξιολόγησης δύναται να συνεχιστεί. Πιο συγκεκριμένα, δέκα (10) ημέρες μετά την οριστικοποίηση του ιατρικού εισηγητικού φακέλου από τον θεράποντα ιατρό της κύριας πάθησης, η αίτηση και ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και αυτόματα στο ΚΕΠΑ. Οι οικείοι του θανόντα πρέπει να προσκομίσουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ, προκειμένου η αξιολόγηση της αίτησης να διενεργηθεί σε οίκοθεν συνεδρίαση της Υγειονομικής Επιτροπής και να κρατηθούν τα στοιχεία τους για τυχόν παραλαβή της ΓΑΠΑ μετά το πέρας της αξιολόγησης.
Η ΓΑΠΑ που θα εκδοθεί, θα αφορά το διάστημα έως την ημερομηνία θανάτου.
Εάν ο αιτών απεβίωσε πριν λήξει η προηγούμενη Γ.Α.Π.Α., η αίτηση απορρίπτεται.
(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)