Γνωστοποίηση Αποτελέσματος

1Τι είναι η Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ); 

Η Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) είναι η σύνοψη των κρίσιμων πληροφοριακών στοιχείων για την κατάσταση της υγείας κάθε εξεταζόμενου προσώπου από υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ (πάθηση, βαθμός και διάρκεια αναπηρίας), που εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση, φέρει ηλεκτρονική υπογραφή του προϊσταμένου της Δ/νσης Ιατρικής Αξιολόγησης, κατά την έννοια των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.3979/2011, με την οποία διασφαλίζεται για τον διοικούμενο η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας εξαγωγής του αποτελέσματος που τον αφορά και έχει ισχύ για όσο χρόνο γνωματεύει η οικεία Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

2Πότε και πως θα παραλάβω τη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ); 

Συνηθέστερα η ΓΑΠΑ εκδίδεται μία μέρα μετά την αξιολόγηση ή πάντως εντός λίγων ημερών.  
Στην περίπτωση που έχετε καταχωρήσει την αίτησή σας μέσω Γραμματείας ΚΕΠΑ, Κέντρου Κοινότητας ή ΚΕΠ, παραλαμβάνετε τη ΓΑΠΑ από κάποιο από αυτά τα σημεία. Στην περίπτωση που κάνατε ο ίδιος ηλεκτρονικά την αίτηση, η Γ.ΑΠ.Α. αποστέλλεται αυτόματα στην ηλεκτρονική Θυρίδα Πολίτη στο gov.gr και λαμβάνετε προς τούτο σχετικό sms.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

3Αξιολογήθηκα πριν αρκετές μέρες και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΓΑΠΑ. Που να απευθυνθώ;

Απευθυνθείτε στην αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ.

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

4Πως θα βρω παλαιότερες πιστοποιήσεις αναπηρίας;

Μπορείτε να βρείτε τις πιστοποιήσεις αναπηρίας που σας αφορούν και προέκυψαν από αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν την έναρξη της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, δηλαδή πριν τις 16/09/2022, μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής. Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία Παλαιότερες Πιστοποιήσεις. Επίσης, μπορείτε να τις ζητήσετε από την αρμόδια Γραμματεία ΚΕΠΑ. 
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

5Ο αξιολογούμενος απεβίωσε μετά την εξέταση από την Υγειονομική Επιτροπή και πριν από την παραλαβή της ΓΑΠΑ. Τι μπορώ να κάνω για να πάρω τη ΓΑΠΑ;

Σε περίπτωση που μετά την εξέταση του αιτούντος από την Υγειονομική Επιτροπή και πριν την παραλαβή της ΓΑΠΑ, ο αξιολογούμενος αποβιώσει, η ΓΑΠΑ δεν μπορεί να αποσταλεί στην ηλεκτρονική του θυρίδα. Τα άτομα που έχουν έννομο συμφέρον να λάβουν γνώση του περιεχομένου της ΓΑΠΑ, για την ενδεχόμενη λήψη παροχών ή άλλων ωφελημάτων μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφο της ΓΑΠΑ του θανόντος, μετά από αίτηση σε οποιαδήποτε Γραμματεία ΚΕΠΑ. Για την απόδειξη της σχέσης με το θανόντα απαιτείται απαραιτήτως η προσκόμιση Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης. 
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

6Στη ΓΑΠΑ αναφέρει ότι δικαιούμαι επίδομα ετέρου προσώπου. Πώς θα το λάβω;

Στη ΓΑΠΑ κρίνεται αν πληρούνται οι αναπηρικές προϋποθέσεις για το επίδομα. Δεν κρίνεται αν συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις. Αναλυτικότερα για το επίδομα μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα Επίδομα απολύτου αναπηρίας - Συμπαράσταση ετέρου προσώπου.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

7Στη Γ.Α.Π.Α. αναφέρει ότι η πάθησή μου «είναι αναστρέψιμη: ΟΧΙ», ενώ η πάθησή μου είναι μη αναστρέψιμη. Τί πρέπει να κάνω;

Στην Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. Φ801000/40417/2024 ««Τροποποίηση της υπό στοιχεία 80100/24283/10-03-2022 κοινής υπουργικής απόφασης απόφασης «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β’ 1224).»» (ΦΕΚ Β’ 4348/2024) καθορίζεται ποιες παθήσεις μπορούν να κριθούν ως μη αναστρέψιμες. Για κάποιες ορίζεται ότι πιστοποιούνται εφ’ όρου ζωής ήδη από την πρώτη αξιολόγηση (πχ ακρωτηριασμοί και φωκομελίες άνω ή/και κάτω άκρων), ενώ για άλλες ορίζεται ότι για να πιστοποιηθούν εφ’ όρου ζωής, θα πρέπει να συντρέχουν επιπλέον προϋποθέσεις (πχ οι Διαταραχές αυτιστικού φάσματος κρίνονται ως εφ’ όρου ζωής, εφόσον (α) έχουν συμπληρωθεί τα 17 έτη ηλικίας και (β) έχει κριθεί από το ΚΕΠΑ δύο φορές η πάθηση, δηλαδή την τρίτη φορά θα πιστοποιηθεί ως εφ’ όρου ζωής.

Εάν η Γ.Α.Π.Α. σας δεν έχει εκδοθεί σύμφωνα με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, μπορείτε να υποβάλετε προσφυγή.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

8Γιατί η πιστοποίησή μου δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής, αφού έχω πάθηση μη αναστρέψιμη;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΠΑ, όταν η κύρια πάθηση του αιτούντος εμπίπτει στον Πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και της αποδίδεται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, η διάρκεια ισχύος του συνολικού ποσοστού αναπηρίας που συνδιαμορφώνεται σε περίπτωση συνυπαρχουσών παθήσεων προσδιορίζεται επ’ αόριστον.

Εάν η ΓΑΠΑ σας δεν έχει εκδοθεί σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, μπορείτε να υποβάλετε προσφυγή.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

9Διαθέτω πιστοποίηση αναπηρίας από υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ, η οποία είναι ενεργή. Η πάθησή μου ανήκει στις μη αναστρέψιμες παθήσεις. Ποιες ενέργειες θα πρέπει να ακολουθήσω ώστε να μην περάσω εκ νέου από υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α. ;

Εφόσον η πάθησή σας εντάχθηκε στις μη αναστρέψιμες παθήσεις μετά την έκδοση της πιστοποίησής σας, θα πρέπει να υποβάλλετε Αίτηση Αναθεώρησης της πιστοποίησής σας μέσω της υπηρεσίας Ψηφιακά ΚΕΠΑ της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον λόγο για τον οποίο αιτείστε την αναθεώρηση (ότι δηλαδή αιτείστε την μετατροπή της απόφασης σε εφ’ όρου ζωής). Οι αιτήσεις αναθεώρησης εξετάζονται χωρίς την κατάρτιση νέου Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου και χωρίς την φυσική παρουσία του πολίτη εκτός εάν αυτή απαιτείται για τη διαμόρφωση πλήρους γνώμης, οπότε ο αιτών καλείται για επανεξέταση. (ΦΕΚ 4830/τΒ΄/13.09.2022 Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α.)

Εάν η πάθησή σας ήταν ήδη ενταγμένη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις κατά τον χρόνο έκδοσης της πιστοποίησής σας και σύμφωνα με την τότε ισχύουσα Υπουργική Απόφαση έπρεπε να κριθεί ως εφ’ όρου ζωής χωρίς την συνδρομή άλλων προϋποθέσεων, αλλά η ΓΑΠΑ δεν αναφέρει ότι είναι μη αναστρέψιμη, τότε μπορείτε να υποβάλετε ένσταση, εφόσον δεν έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία. Εάν σύμφωνα με την τότε ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, προβλέπονταν επιπλέον προϋποθέσεις, θα πρέπει να πληρωθούν και αυτές προκειμένου να κριθεί η πάθησή σας ως μη αναστρέψιμη.

Προς αποφυγή παρανοήσεων επισημαίνεται ότι (α) για κάθε πάθηση κρίνεται ξεχωριστά εάν έχει καταστεί μη αναστρέψιμη ή όχι και (β) η ΓΑΠΑ εκδίδεται με ισχύ εφ’ όρου ζωής, εφόσον είτε (α) όλες οι παθήσεις σας έχουν καταστεί μη αναστρέψιμες ή (β) η κύρια πάθησή σας έχει καταστεί μη αναστρέψιμη και της έχει αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Ως προς τον καθορισμό των μη αναστρέψιμων παθήσεων, από τις 17/7/2024 ισχύει η υπ’ Αριθμ. Φ801000/40417/2024 Κ.Υ.Α. ««Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ80100/24283/10-03-2022 κοινής υπουργικής απόφασης απόφασης «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον»» (Β’ 1224). (Β’4348). Από 10/3/2022 και έως τις 16/7/2024 ίσχυε η στοιχεία Φ80100/24283/10-03-2022 Κ.Υ.Α. «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β’ 1224)

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

10Στη ΓΑΠΑ αναφέρει ότι «πληροί τα ιατρικά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος λόγω αναπηρίας: ΟΧΙ». Όμως εγώ παίρνω ήδη σύνταξη αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα κοπεί η σύνταξή μου;

Όχι. Η ανωτέρω κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής δεν αφορά στην σύνταξη αναπηρίας, αλλά στην σύνταξη γήρατος με αιτία την αναπηρία. Πρόκειται για ειδικό καθεστώς που αφορά σε περιορισμένο αριθμό παθήσεων (τυφλοί εξ αμφοτέρων οφθαλμών, παραπληγικοί, τετραπληγικοί κ.ά.). Προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν, για τον ιδιωτικό τομέα και του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210) για τον δημόσιο τομέα.
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

11Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που διαφωνώ με το αποτέλεσμα της πιστοποίησης της αναπηρίας μου;

Σε περίπτωση που διαφωνείτε με το αποτέλεσμα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής μπορείτε να υποβάλλετε ένσταση κατά αυτής στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ δευτεροβάθμιου ελέγχου, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της ΓΑΠΑ. Η προσφυγή υποβάλλεται στην Γραμματεία ΚΕΠΑ όπου ανήκετε, είτε από εσάς, είτε από νόμιμο/εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό σας.
Στην προσφυγή πρέπει να προβάλλονται συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους ο αξιολογούμενος προσφεύγει κατά της ΓΑΠΑ
Η προσφυγή συνοδεύεται από δικαιολογητικά τα οποία εκ παραδρομής δεν κατατέθηκαν ή δεν αξιολογήθηκαν και αφορούν παθήσεις για τις οποίες αιτήθηκε αξιολόγησης ο αιτών, βάσει του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση δικαιολογητικών και δεν λαμβάνονται υπόψη δικαιολογητικά για νέες παθήσεις, για τις οποίες δεν είχε συνταχθεί Ιατρικός Εισηγητικός Φάκελος.

Με την οριστικοποίηση της προσφυγής και των δικαιολογητικών που τη συνοδεύουν, προγραμματίζεται συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής και εκδίδεται νεότερη ΓΑ και ΓΑΠΑ, η οποία επικυρώνει ή τροποποιεί τη γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής. 

Όταν η προσφυγή υποβάλλεται από τον αξιολογούμενο, δεν επιτρέπεται η χειροτέρευση της θέσης του.

Η προθεσμία προσφυγής κατά της ΓΑΠΑ. και η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλουν την ισχύ της ΓΑΠΑ που έχει εκδοθεί από την Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπή.


(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)