Γενικά για ΚΕΠΑ

1Τι είναι το ΚΕΠΑ;

Το ΚΕΠΑ είναι η αποκεντρωμένη διοικητική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, η οποία εκδίδει πιστοποιήσεις αναπηρίας, προς απόδειξη αυτής ενώπιον κάθε Αρχής και ενδιαφερόμενου. Συνολικώς λειτουργούν 64 Γραμματείες ΚΕΠΑ ανά την επικράτεια.

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

2Πώς εκδίδεται μια πιστοποίηση αναπηρίας; 

Για να εκδοθεί πιστοποίηση αναπηρίας απαιτούνται οι επόμενες κατά σειρά ενέργειες:

  • αίτηση του ενδιαφερόμενου,
  • κατάρτιση Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου από τον θεράποντα ιατρό,
  • αξιολόγηση από Υγειονομική Επιτροπή. 

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες ανά βήμα, στις επόμενες ενότητες ή/και στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών .
 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

3Ποιες διατάξεις εφαρμόζονται για την πιστοποίηση αναπηρίας;

Το ΚΕΠΑ θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6επ. του ν. 3896/2011 και των άρθρων 102επ. του ν. 4961/2022.

Η λειτουργία του ΚΕΠΑ καθορίζεται στον «Κανονισμό Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας» (ΦΕΚ 4830 Β’ 2022).

Οι υγειονομικές επιτροπές εφαρμόζουν επιπλέον:

(α) τον «Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας» (Ε.Π.Π.Π.Α. – ΦΕΚ 6282 Β’ 2021). Ο Ε.Π.Π.Π.Α. συνιστά τους θεσμοθετημένους από την πολιτεία και επιστημονικά τεκμηριωμένους ενιαίους κανόνες εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (καθορισμός με εκατοστιαία αναλογία του ποσοστού αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένιση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών)], οι οποίοι αναθεωρούνται με βάση τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης, μετά από σχετικές εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας. 

(β) τον «Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων», για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστόν» (ΦΕΚ Β΄4348/25-07-2024) 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

4Τι πιστοποιεί το ΚΕΠΑ ως προς την αναπηρία; 

Με την πιστοποίηση αναπηρίας:

α) χαρακτηρίζονται οι αιτούντες ως Άτομα με Αναπηρία,

β) καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας, 

γ) καθορίζεται το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας, όπου αυτό προβλέπεται,

δ) καθορίζεται η διάρκειας πιστοποίησης της αναπηρίας,

ε) κρίνεται η πληρότητα των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για την υπαγωγής της πιστοποιημένης αναπηρίας σε συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα Άτομα με Αναπηρία.

στ) εκδίδεται το έντυπο Ε213 που απαιτείται για ειδικές περιπτώσεις διεθνών συντάξεων αναπηρίας

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

5Ποιοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕΠΑ;

Στο ΚΕΠΑ μπορεί να απευθυνθεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως από τον τόπο διαμονής του, αρκεί να διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (βλ. αναλυτικώς την ενότητα Αίτηση ΚΕΠΑ ).

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

6Η πιστοποίηση του ΚΕΠΑ γίνεται δεκτή για κάθε αναπηρική παροχή και από κάθε φορέα;

Ναι, εκτός αν είστε δημόσιος υπάλληλος και χρειάζεστε πιστοποίηση αναπηρίας για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή/και τη χορήγηση επιδόματος ανικανότητας. Τότε πρέπει να απευθυνθείτε με αίτησή σας, στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του e-ΕΦΚΑ, για την παραπομπή σας στην Ανώτατη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ).  

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)

7Τι άλλαξε με το νέο σύστημα (από 16/9/2022);

Μέχρι τις 16/9/2022, ο πολίτης παραπεμπόταν για αξιολόγηση από το ΚΕΠΑ, αφού είχε κάνει πρώτα αίτηση για μια συγκεκριμένη παροχή (προνοιακή ή κοινωνικοασφαλιστική). Η δε πιστοποίηση που λάμβανε προοριζόταν αποκλειστικά προς αίτηση για την εν λόγω παροχή. Ως αποτέλεσμα, αν ο πολίτης ήθελε να λάβει μια άλλου είδους παροχή, έπρεπε συχνά να περνά εκ νέου αξιολόγηση από το ΚΕΠΑ

Με το νέο σύστημα, ο πολίτης υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ, ανεξαρτήτως της παροχής που επιθυμεί έπειτα να αιτηθεί. Η πιστοποίηση που θα λαμβάνει θα είναι ενιαία και θα τον πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε δυνατής ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής.

Παράλληλα, το νέο σύστημα είναι πλήρως ηλεκτρονικό, το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες με αναπηρία δεν θα ταλαιπωρούνται με πολλαπλές φυσικές επισκέψεις στο ΚΕΠΑ. Αντ’ αυτού η όλη διαδικασία θα διενεργείται ηλεκτρονικά, με μοναδική φυσική επίσκεψη εκείνη στο ΚΕΠΑ την ημέρα της εξέτασης τους από την Υγειονομική Επιτροπή. 

 

(Τελευταία Ενημέρωση: 08/10/2024)