Φορητό έγγραφο Α1 – (Portable Document) A1

1Τι είναι το φορητό έγγραφο Α1; Τι πιστοποιεί;

Το φορητό έγγραφο Α1 αποτελεί βεβαίωση που πιστοποιεί τη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζεται στον κάτοχό της, όταν ασκεί προσωρινά ή μόνιμα μισθωτή ή/και μη μισθωτή δραστηριότητα σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νομική βάση: Κανονισμοί (ΕΚ) 883/04 & 987/09

(Τελευταία Ενημέρωση 08/11/2024)

2Πότε χρειάζομαι το φορητό έγγραφο Α1;

Το φορητό έγγραφο Α1 είναι απαραίτητο όταν παρέχετε τις μισθωτές ή/και μη μισθωτές δραστηριότητές σας σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αποσπασμένος/-η εργαζόμενος/-η ή ενώ εργάζεστε ταυτόχρονα σε ένα ή περισσότερα από τα προαναφερόμενα κράτη.

Το φορητό έγγραφο Α1 βεβαιώνει σε ποιο κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταβάλλετε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ΕΚ) 883/2004 και 987/2009 για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης. 

Νομική βάση: Κανονισμοί (ΕΚ) 883/04 & 987/09
 

(Τελευταία Ενημέρωση 08/11/2024)

3Ποιο κράτος είναι αρμόδιο να χορηγήσει το φορητό έγγραφο Α1;

Το φορητό έγγραφο Α1 εκδίδεται από τον αρμόδιο φορέα του κράτους στο οποίο ασφαλίζεστε. 
Εάν έχετε αποσπαστεί από τον εργοδότη σας προκειμένου να εργαστείτε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ,  στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, το φορητό έγγραφο Α1 εκδίδει ο φορέας του κράτους αποστολής. 

Εάν εργάζεστε ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο φορέα του κράτους κατοικίας σας, ο οποίος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες  ώστε να λάβετε το φορητό έγγραφο Α1.   
Νομική βάση: Κανονισμοί (ΕΚ) 883/04 & 987/09

(Τελευταία Ενημέρωση 08/11/2024)

4Σε ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ το φορητό έγγραφο Α1;

O e-ΕΦΚΑ χορηγεί το φορητό έγγραφο Α1 στις παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων:
1.    Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ λόγω άσκησης μισθωτής ή/και μη μισθωτής δραστηριότητας στην Ελλάδα και        
α. Αποστέλλονται από τον εργοδότη τους για εργασία (απόσπαση) σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 24 μήνες. 
ή
β. Ασκούν παρόμοια μη μισθωτή δραστηριότητα σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 24 μήνες.
ή
γ. Ασκούν κανονικά, παράλληλα ή εναλλάξ, μισθωτές ή/και μη μισθωτές δραστηριότητες και σε άλλο ή άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία ,στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

2.    Στα πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητες σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη ΕΕ, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία ,στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι κάτοικοι Ελλάδας, αλλά δεν ασκούν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση, το φορητό έγγραφο Α1 που θα εκδοθεί και η νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης που θα βεβαιώνεται σε αυτό –και η οποία δεν θα είναι απαραίτητα η ελληνική- έχουν προσωρινό χαρακτήρα ο οποίος θα καταστεί οριστικός μετά τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων εμπλεκόμενων κρατών.

Νομική βάση: Κανονισμοί (ΕΚ) 883/04 & 987/09

(Τελευταία Ενημέρωση 08/11/2024)

5Είμαι ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ και θα εργαστώ σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (ή σε χώρα του ΕΟΧ ή στην Ελβετία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο) για διάστημα άνω των 24 μηνών, για λογαριασμό εργοδότη ο οποίος έχει έδρα στην Ελλάδα. Μπορώ να συνεχίσω να ασφαλίζομαι;

Εάν η διάρκεια της εργασίας του εργαζόμενου μισθωτού (ή του μη μισθωτού που θα ασκήσει παρόμοια δραστηριότητα) στο άλλο κράτος μέλος, υπερβαίνει τους 24 μήνες, ο e-ΕΦΚΑ δεν είναι αρμόδιος για την έκδοση του φορητού εγγράφου Α1. Ο εργαζόμενος σε αυτήν την περίπτωση, ή ο εργοδότης κατόπιν σύμφωνης γνώμης του εργαζομένου αν πρόκειται για μισθωτό, μπορεί να υποβάλει στη Διεύθυνση Ειδικότερων Θεμάτων Ασφάλισης & Παροχών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αίτημα εξαίρεσης από τη νομοθεσία του άλλου κράτους σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.1 Καν. (ΕΚ) 883/2004, ώστε να συνεχιστεί η υπαγωγή του στην ελληνική νομοθεσία.
 

(Τελευταία Ενημέρωση 08/11/2024)

6Τι μπορώ να κάνω εάν επιθυμώ να υπαχθώ στη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης άλλου κράτους από αυτού που ορίζουν οι διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών;

Εάν ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη νομοθεσία του κράτους μέλους που προσδιορίστηκε με βάση τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού (ΕΚ) 883/2004, αλλά σε αυτήν διαφορετικού κράτους μέλους, μπορεί να υποβάλει το αίτημά του στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους του οποίου η νομοθεσία επιθυμεί να εφαρμοστεί, σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.1 Καν. (ΕΚ) 883/2004. 

Στην Ελλάδα, αρμόδια αρχή για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης είναι η  Διεύθυνση Ειδικότερων Θεμάτων Ασφάλισης & Παροχών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

(Τελευταία Ενημέρωση 08/11/2024)

7Πώς βρίσκω τον αρμόδιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο πρέπει να υποβάλω το φορητό έγγραφο Α1 στο κράτος που θα μεταβώ;

Μπορείτε να αναζητήσετε τον αρμόδιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης του κράτους στο οποίο θα μεταβείτε για εργασία στην παρακάτω ιστοσελίδα: https://ec.europa.eu/social/social-security-directory/pai/select-country/language/en 

(Τελευταία Ενημέρωση 08/11/2024)