Αίτημα Διαπίστωσης Ελληνικού Χρόνου Ασφάλισης

1Είμαι κάτοικος εξωτερικού, κράτους- μέλους της Ε.Ε. / Νορβηγίας, Ισλανδίας ή Λιχτενστάιν (ΕΟΧ) / Ελβετίας /& Ηνωμένου Βασιλείου. Στο παρελθόν έχω εργαστεί στην Ελλάδα και έχω ασφαλιστεί σε ένα ταμείο που εντάχθηκε στον e-ΕΦΚΑ. Μπορώ να αξιοποιήσω...

Είμαι κάτοικος εξωτερικού,  κράτους- μέλους της Ε.Ε. / Νορβηγίας, Ισλανδίας ή Λιχτενστάιν (ΕΟΧ) / Ελβετίας /& Ηνωμένου Βασιλείου. Στο παρελθόν έχω εργαστεί στην Ελλάδα και έχω ασφαλιστεί σε ένα ταμείο που εντάχθηκε στον  e-ΕΦΚΑ. Μπορώ να αξιοποιήσω τον ελληνικό χρόνο ασφάλισης στο κράτος εργασίας και κατοικίας μου;

Ναι. Βάσει του άρθρου 52, παρ.1β του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 987/09 , ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί σε κράτη ΕΕ / Ε.Ο.Χ. / Ελβετίας & Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν μεταφέρεται αλλά συνυπολογίζεται για συμπλήρωση χρονικών προϋποθέσεων για παροχές και λοιπά δικαιώματα που απορρέουν από την ελληνική εθνική νομοθεσία. (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 50/2023)

(Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2024)

2Πού υποβάλλω το αίτημα για διαπίστωση του Ελληνικού χρόνου ασφάλισης;

Μπορείτε να υποβάλετε το αίτημα είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω νόμιμου εκπροσώπου σας στον αρμόδιο συνταξιοδοτικό φορέα του  κράτους κατοικίας σας. 

Το αίτημα διαβιβάζεται στον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά μέσω συστήματος EESSI (Electronic Exchange of Social Security Institution) και παραλαμβάνεται από την αρμόδια Τοπική Διεύθυνση προς διεκπεραίωση. ((σύνδεση με link ενημέρωσης EESSI Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών (EESSI) | e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr)). (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 50/2023)

(Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2024)

3Ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλω μαζί με την αίτηση για διαπίστωση του ελληνικού χρόνου ασφάλισης στον αρμόδιο φορέα κατοικίας μου;

Θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στον ξένο Φορέα τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) του ταμείου που εντάχθηκε στον e-ΕΦΚΑ  ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση). Δεν απαιτείται να καταθέσετε στον ξένο φορέα ασφάλισης τα ελληνικά πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια σε περίπτωση που έχετε ασφαλιστεί πριν το έτος 2002. Θα σας ζητηθούν μεταγενέστερα από το Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ που θα διεκπεραιώσει την διαδικασία διαπίστωσης του χρόνου σας. Στην περίπτωση που θα απαιτηθούν επιπλέον στοιχεία ή δικαιολογητικά, η αρμόδια μονάδα θα επικοινωνήσει απευθείας μαζί σας. (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 50/2023)


(Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2024)

4Τί γίνεται στην περίπτωση που έχω εργαστεί στην Ελλάδα πριν το έτος 2002 και έχω χάσει τα ελληνικά πρωτότυπα ασφαλιστικά βιβλιάρια;

Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής των πρωτότυπων ασφαλιστικών βιβλιαρίων τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποβάλλετε Υπεύθυνη Δήλωση Απώλειας Ασφαλιστικών Βιβλιαρίων (ΥΔΑΑΒ)   η οποία θα διαβιβαστεί στον e-ΕΦΚΑ από τον αρμόδιο ξένο Φορέα. 

Αντίστοιχη αίτηση απώλειας ή καταστροφής των πρωτότυπων ασφαλιστικών βιβλιαρίων  υποβάλετε και στην περίπτωση ασφάλισης στα υπόλοιπα εντασσόμενα ταμεία (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 50/2023)


(Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2024)

5Με ποιο τρόπο μου κοινοποιείται ο χρόνος ασφάλισης της Ελλάδας;

Θα ενημερωθείτε από τον φορέα που υποβάλατε την αίτηση διαπίστωσης του ελληνικού χρόνου ασφάλισης σύμφωνα με την προβλεπόμενη εσωτερική του διαδικασία. (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 50/2023)


(Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2024)

6Τι κάνω στην περίπτωση που διαφωνώ με τον χρόνο ασφάλισης που έχει διαπιστωθεί από τον e-ΕΦΚΑ:

Αν διαφωνείτε με τον χρόνο αυτό, θα πρέπει να υποβάλλετε στον φορέα σας  αίτημα αντίρρησης με την υποβολή σχετικών δικαιολογητικών που υποστηρίζουν τον λόγο διαφωνίας σας και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Στην σπάνια περίπτωση που – μετά την επανάληψη της διαδικασίας – εξακολουθείτε να διαφωνείτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε ο ίδιος με τον e-ΕΦΚΑ.  (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 50/2023)

(Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2024)